Пламнаха 35 пожара за 24 часа в Гърция

8 самолета и 12 хеликоптера се борят с огъня

13.07.2024 | 09:16 Редактор: Толя Стоянова
Пламнаха 35 пожара за 24 часа в Гърция

Броят на горските пожари, възникнали през последното денонощие в Гърция, достигна 35. От тях 31 са обработени незабавно, в начален стадий, а пожарната се бори с още четири. Що се отнася до пожара в Стимага, Коринтос, както се съобщава от източници на Гражданска защита, огънят няма активен фронт, но пожарната все още е на терен и се опитва да овладее няколко разпръснати огнища. 8 самолета и 12 хеликоптера се борят с огъня.

В 8:57 ч. е избухнал пожар в ниска растителност в Маркопуло, област Атика. Пожарът е овладян за 20 минути, а на място са пристигнали 32 пожарникари, една група пешеходци и 10 автомобила. В 11:42 ч. е подаден сигнал за местността Салмони в Родопите, когато е възникнал пожар между населено място и гъста гора. Веднага се проведе голяма мобилизация и сухопътните, и военновъздушните сили успяха да се справят огъня навреме, информира кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

В 11:59 ч. е избухнал пожар в агролесовъдна площ в района на Перистера, в община Терми, Солун. Пожарът е бил без активен фронт за 45 минути. 30 пожарникари с група пешеходци, осем автомобила, два самолета и два хеликоптера се опитаха да го потушат.

В 12:14 ч. е възникнал пожар в ниска растителност в района на Неа Рода, Халкидики. Пожарът нямал активен фронт за 45 минути. На място са се отзовали 28 пожарникари, група пешеходци, девет автомобила и един хеликоптер.

В 17:36 избухна пожар в ниска растителност на улици в гръцката столица. Пожарът е овладян за 20 минути. 13 пожарникари, група пешеходци, шест автомобила, два самолета и два хеликоптера са действали на място. 

Местните следствени служби, както и звената на дирекция "Борба с палежи", разследват причините за пожарите. Пожарната призовава всички граждани да бъдат особено внимателни, а при възникване на пожар - да спазват стриктно указанията на компетентните органи.

Снимка: БГНЕС