Контрабандата на пясък е по-доходоносна и от тази на наркотици в Латинска Америка

Много от басейните, от които се извлича пясък губят своите качества, животински видове изчезват

12.07.2024 | 22:45 Редактор: Елеонора Танева
Контрабандата на пясък е по-доходоносна и от тази на наркотици в Латинска Америка

Икономически и екологичен проблем създава незаконният добив на пясък в Латинска Америка. Между 100 и 800 млрд. долара годишно е оценката на контрабандния бизнес. На южния континент почти няма държава, която да не е засегната от незаконния добив, но това е често срещана практика по цял свят, включително и в България. Това коментира политическият анализатор и европейски наблюдател на изборите в Южна Америка Стоил Цицелков пред Bloomberg TV Bulgaria.

Престъпността на континента определено прави проблема още по-голям. Пясъкът се използва основно за строителния сектор. Китай е основният консуматор на незаконната търговоя. 

“Светът има голяма потребност от пясък в различните сфери, особено в строителството", посочи Цицелков.

Това е по-доходоносен бизнес от всичката незаконна сеч, добив на злато и риболов. Експерти смятат, че добивът на пясък е по-печеливш дори от трафика на наркотици в Южна Америка. 

Най-големи мащаби този “бизнес” има в Бразилия. Много от басейните, от които се извлича пясък губят своите качества. Много животински видове изчезват, а водата, която минава от там губи свойствата си заради липсата на “естествен филтър”, какъвто е пясъкът.

Щетите могат да се минимализират трудно, след като няма много силна социална чувствителност по темата. Мексико отдавна се сблъска с този проблем, като още през 1990 г. започват протести против незаконния добив. Те успяват да се преборят с проблема след много сериозна социална намеса.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Снимка: pixabay