Ледниците в Аляска се топят пет пъти по-бързо, отколкото преди 1979 г.

Те са уязвими заради затоплянето на климата

12.07.2024 | 20:02 Редактор: Беатрис Младжова
Ледниците в Аляска се топят пет пъти по-бързо, отколкото преди 1979 г.

Ледниците в Аляска са забързали топенето си, според учени от Нюкасълския университет във Великобритания. Резултатите от изследването са публикувани в списанието Nature Communications.

Експертите анализираха данни от 1770 г., включително исторически записи, архивни въздушни снимки от 20 век и геоморфологични карти от 2022 година. Те идентифицираха три периода на промяна в обема на леденото поле Джуно, разположено на границата между Аляска и провинция Британска Колумбия в Канада.

Скоростта на намаляване на площта на ледниците в периода 2015-2019 г. е пет пъти по-висока, отколкото през 1948-1979 г. Общата загуба на лед от леденото поле Джуно от 1770 г. до 2020 г. варира между 237,5 и 315,3 и кубични километра, което е малко под една четвърт от първоначалния обем на леда.

Учените са регистрирали рязко увеличаване на празнините в ледниците, тъй като долните части се отделят от горните слоеве. През 2019 г. всички картографирани ледници са се оттеглили от позициите си през 1770 г., а 108 ледника са изчезнали напълно, предаде БГНЕС.

Авторите отбелязват, че ледените полета на Аляска са особено уязвими към ускорено топене със затоплянето на климата. Плоските ледени полета не могат да се оттеглят на по-висока надморска височина и да достигнат ново равновесно състояние, което прави топенето им необратим процес. Проучването показва, че настоящите прогнози може да са твърде ниски и степента на бъдещото топене на ледниците не трябва да се подценява. 

Снимка: архив БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
Ели
преди 3 дни
Няма спасение, алчността вече погуби единствения ни дом. Човечеството ще умре бавно и мъчително, все пак е по - добре от бързо и мъчително от атомна бомба. Сигнализирай за неуместен коментар