Австралия обяви военна помощ за Украйна на стойност близо $250 млн.

На този фон се вихри шпионски скандал

12.07.2024 | 17:11 Редактор: Деси Николова
Австралия обяви военна помощ за Украйна на стойност близо $250 млн.

Австралия обяви най-големия си пакет от военна помощ за Украйна на стойност около 250 млн. долара (458.73 млн. лева), съобщи Sky News. Този пакет включва противовъздушни ракети, оръжия "въздух-земя" и противотанкови оръжия, както и боеприпаси за артилерия, минохвъргачки, оръдия и стрелково оръжие.

Междувременно на редник от австралийската армия и нейния съпруг, обвинени в шпионаж в полза на Русия, е отказано освобождаване под гаранция.

40-годишната Кира Королева и 62-годишният Игор Корольов са първите заподозрени оперативни работници, на които са повдигнати обвинения съгласно модернизираните закони за шпионажа, приети през 2018 г.

Комисарят на австралийската федерална полиция Рийс Кершоу е заявил, че двойката предполагаемо е "работила заедно, за да получи достъп до материали на австралийските отбранителни сили, които са свързани с интересите на националната сигурност на Австралия".

"Твърдим, че те са търсили тази информация с намерението да я предоставят на руските власти. Дали тази информация е била предадена, остава ключов фокус на нашето разследване", каза Кершоу, цитиран от "Фокус".

Обвинението носи потенциална максимална присъда от 15 години затвор, ако бъде признато за виновно.

Снимка: БГНЕС