fallback

Олимпиадата в Париж: Обявиха Сена за чиста за плуване

Обилното количество дъжд през последните седмици повиши нивата на замърсяване

12.07.2024 | 16:22 Автор: Беатрис Младжова

През по-голямата част от последните 12 дни река Сена е била годна за плуване, обявиха от кметството на Париж, две седмици преди началото на Олимпийските игри.

Качеството на водата е отговаряло на необходимия стандарт за "11 или 10 дни" от последните 12, заяви официалният представител на кметството Пиер Рабадан, цитиран от АФП.

Ако времето позволява, реката ще бъде едно от местата, където ще се проведе откриването на Игрите на 26 юли, а след това ще бъде домакин на триатлона и плувния маратон. Париж е свидетел на необичайно за сезона обилно количество дъжд през последните седмици, което повиши нивата на замърсяване на Сена, тъй като непречистените отпадни води се вливат в реката.

"Надяваме се времето да се подобри, но не се притесняваме за провеждане на състезанията — те ще се състоят", каза Рабадан.

Той обаче добави, че може да се наложи да има "модификации", без да дава подробности, предаде БГНЕС.

На 4 юли кметството вече съобщи, че нивата на бактериите E.Coli на мястото за плуване на Олимпиадата в центъра на Париж са паднали до приемливи граници за четири дни. Но предходната седмица нивата на E.Coli - бактерия, показваща наличието на фекална материя - са били над горните граници. В един момент нивата били 10 пъти над горната граница, като проливният дъжд през предходните два месеца доведе до страхове за олимпийските събития.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback