Опасно горещото време в Гърция ще се задържи поне още 10 дни

Възможно е живакът да удари 43 градуса

12.07.2024 | 09:53 Редактор: Искра Ангелова
Опасно горещото време в Гърция ще се задържи поне още 10 дни

Термометърът може да не показва екстремни температури от 44 и 45 градуса по Целзий, но горещата вълна в Гърция е с много голяма продължителност - вече 15 дни. Високите температури ще се задържат поне още 10 дни, според метеоролога Николета Зякопулу.

Прогнозира се, че пикът ще е през новата седмица и е възможно живакът да удари 43 градуса в някои райони, главно в Западна Гърция и Пелопонес.

"Причината за високите температури в нашия регион е атмосферната циркулация над Европа, като продължават да засягат северозападните части. Има пренос на топли въздушни маси от Африка към централните и североизточните части на Европа, които засягат и нашата страна", поясни метеорологът.

В петък се  очаква слънчево време, като ще има минимални валежи в планинските райони. Температурите на обяд ще достигнат 40-41 градуса на запад и север, а в останалите райони - до 37-39 градуса, само в Южното Беломорие те ще са до 32 градуса, информира кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

В Атика ще бъде слънчево, температурите ще са от от 27 до 39 градуса. И в Солун времето ще бъде ясно. Ветровете ще са слаби. Температурите ще достигат 38 градуса.

Слънчево време се очаква и в събота, като температурите ще останат много високи. Само в обедните и следобедните часове в континенталните райони ще се развива локална облачност, а в северните планини, предимно на Епир, са възможни локални валежи. Ще духа вятър от запад-северозапад.

На места по Йонийските и източноегейските острови и Южен Крит температурите ще са от 36 до 37 градуса.

В неделя времето ще е предимно ясно и само в обедните и следобедните часове в континенталните райони ще се развие облачност, а в северозападните полета са възможни превалявания от дъжд. Ще духат ветрове от север. Температурите ще се задържат високи в повечето райони на страната.

В континенталните райони градусите ще са 39-40, а на места дори 42. Посочва се, че в крайбрежните райони, поради морския бриз, максималните стойности ще бъдат с 2 до 4 градуса по-ниски. В островната държава температурите ще достигнат от 33 до 36 градуса, а на Йонийските острови, източно Егейско море и южен Крит, от 36 до 38 градуса по Целзий.

Снимка: БГНЕС