Екстремните горещини блокират рафинериите и засягат горивата

Те са проектирани да работят при по-ниски температури

12.07.2024 | 09:12 Редактор: Искра Ангелова
Екстремните горещини блокират рафинериите и засягат горивата

Всеки ден в Европа се поставят нови температурни рекорди. Това може да накара рафинериите да започнат да ограничат производството.

В дългосрочен план изменението на климата прави производството на горива по-трудно, казват от най-голямата рафинерия в Швеция. Рафинериите в Европа са проектирани през 60-те и 70-те години на миналия век, но светът стана по-горещо място оттогава, допълват анализаторите от Wood Mackenzie.

Предизвикателствата са няколко - горещото време увеличава потреблението на горива, но това лесно може да бъде решено като компаниите добавят още оборудване, ако има икономически смисъл за увеличаване на производството на горива. Европейските рафинерии обаче са проектирани за работа при по-ниски температури - по-скоро за зимните температури, а не за летните рекорди, казват инженери.

При производството на горива петролът се нагрява до стотици градуси, за да бъде постигната дестилация и производството на различни петролни продукти, обяснява Bloomberg. При високи външни температури връщането на суровината в течно състояние е труден процес. Лекият суров петрол изисква по-ниски температури за обратното втечняване.

Прекалено високите температури могат предизвикат проблеми при рафинирането и да наложат намаляване на производството с 15% за 24 часа. Доскоро това беше проблем основно за съоръженията  по Средиземноморието. Дори и полската Macquarie Group обаче изпитва затруднения и е намалила преработката на петрол с 10% заради горещините през миналата година.

Четете цялата статия в investor.bg.

Снимка: БГНЕС