ООН с проекторезолюция Русия незабавно да се изтегли от Запорожката АЕЦ 

Няколко са жертвите на нови руски атаки в Донецка и Харковска област

12.07.2024 | 08:07 Редактор: Тодор Петров
ООН с проекторезолюция Русия незабавно да се изтегли от Запорожката АЕЦ 

ООН прие украинска проекторезолюция с искане към Русия "незабавно да изтегли войските си" от територията на Запорожката АЕЦ и да я върне под украински контрол. "За" документа са гласували 99 от 192 страни, предадоха световните агенции.

Резолюцията призовава към незабавно преустановяване на атаките от страна на Руската федерация срещу критичната енергийна инфраструктура на Украйна, което увеличава риска от ядрен инцидент.

Резолюциите, приети от Общото събрание на ООН, обаче носят характера на препоръка и не са задължителни за разлика от решенията на Съвета за сигурност.

Украинските власти съобщават за петима убити при руски удари в Донецка и Харковска области. Русия е обстрелвала най-малко пет населени места в Донецка област. 12 души са били ранени в Мирноград, съобщи в Telegram областният управител Вадим Филашкин. 

Двама души са били убити по време на руски обстрел по Новоселивка Перша и Сиверск. В Харковска област най-малко двама души са били убити, а осем ранени при руски удар по село Колодяж, близо до Вовчанск, съобщи БНР.

Кремъл осъди решението на САЩ да разположат ракети с голям обсег в Германия и заяви, че това е завръщане към Студената война. 

"Всичко това се предприема, за да се осигури нашето стратегическо поражение на бойното поле", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. 

Снимка: БГНЕС