Фицо: Членството на Украйна в НАТО ще доведе до Трета световна война

Министър-председателят на Словакия обеща да спре военната помощ

11.07.2024 | 22:24 Редактор: Толя Стоянова
Фицо: Членството на Украйна в НАТО ще доведе до Трета световна война

Според министър-председателя на Словакия Роберт Фицо присъединяването на Украйна към НАТО би предизвикало глобален конфликт, предаде Politico.

"Разбирам желанията на Украйна, тя е суверенна държава, но членството на Украйна в НАТО е само гаранция за Трета световна война", заяви Фицо във видеоклип във Facebook.

Коментарите му дойдоха само няколко часа, след като делегацията на Словакия на срещата на върха на НАТО във Вашингтон подкрепи общата позиция, че Украйна е на "необратим път" към присъединяване към Алианса.

Фицо добави, че е инструктирал представителите на Словакия на срещата на върха да повторят, че Украйна може да се присъедини към НАТО само след като изпълни всички критерии за членство и след като всички страни членки на Алианса подпишат това, предаде "Фокус".

Словакия е член на НАТО от 2004 г. Фицо, който е в четвъртия си мандат като министър-председател на страната от 2006 г., обеща да спре военната помощ за Украйна и заяви, че в столицата Киев "няма война ".

Той също така отбеляза, че "много е искал да се присъедини" към унгарския премиер Виктор Орбан по време на пътуването му до Москва миналата седмица, за да посети руския президент Владимир Путин.

Снимка: БГНЕС


3
3 rate up comment rate down comment 0
черно и бяло
преди 3 дни
Още една "черна овца" в стадото на "колективния Запад". Скоро ще станат повече... Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 2
Колю Шалтера
преди 4 дни
Тоя следващият път няма го пропуснат. Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 4 дни
Някои кръгове блянуват за Трета световна война. Днес прочетох множество радостни писания колко щастливи са нашите евроатлантици, че България ще изгражда военен коридор с Гърция и Румъния за бързо транспортиране на войски и оръжие, т.е." военен Шенген". Тези хора въобще не мислят какво може да последва, но се радват, че войниците за Украйна ще минават през България и пътьом може да вземат някой омразен на тях българин за фронта. Надяват се да не са те, ама....не се знае. Сигнализирай за неуместен коментар