Мали победи ебола

В продължение на 42 дни няма нов случай на заразен

19.01.2015 | 09:14 Редактор:
Мали победи ебола
Мали победи ебола

Първи голям успех в борбата с ебола в Западна Африка – правителството на Мали обяви, че страната се е преборила напълно с вируса. Последният инфектиран с ебола в страната се е възстановил и е напуснал болницата през декември. Оттогава не са регистрирани нови случаи. Това е голяма победа, тъй като през есента имаше моменти, в които бяха лекувани 300 души.

"Днес, с радост обявявам края на епидемията от ебола в Мали. От днес нататък, пътуващите наши граждани, както и експортните ни стоки няма да бъдат обект на специални тестове. Благодаря на президента на републиката за решаващите му действия", коментира Османе Коне, министър на здравеопазването на Мали.

Добри новини идват и от Сиера Леоне и Гвинея, които през януари записаха седмиците с най-малко потвърдени нови случаи на ебола от началото на епидемията. В Либерия властите са още по-окуражени – през миналата седмица имаше дни, в които не бяха регистрирани нови случаи на ебола. Така темпът на разпространение се върна до нивата от месец юни 2014 г.