fallback

Гърция отново поиска връщането на мраморите от Партенона

Със случая се занимава международен адвокат, в лицето на Амал Клуни, съпругата на актьора Джордж Клуни

19.01.2015 | 09:06 Автор: Красимир Кирев

Гръцкото общество отново поиска връщането на мраморите от Партенона, които се намират в Британския музей в Лондон. Политици от всички партии и стотици граждани се събраха на бдение със свещи пред музея на Акропола, настоявайки Великобритания да върне произведенията на гръцкото антично изкуство.

Мраморните статуи от фасадата на Партенона, смятани за едни от най-великите творби на гръцкото изкуство, са предмет на ожесточени спорове още от момента, в който британският лорд Елджин ги купува от управляваната от Османците Атина през 1816 г.  и ги премества в лондонския British Museum. Гърция се опитва да си върне отнесените барелефи още от освобождението си от Османско робство през 1829 година.

"Сега имаме само половината от паметника. Всеки, дошъл от която и да е точка на света, от Гърция или от Лондон, може да види само половината от монумента. Това е наистина жалко", казва бившият външен министър на Гърция Дора Бакоянис.

Страстите около скулптурите се нажежиха през декември, когато Британският музей изпрати една от тях на изложба в Русия. Това беше първият случай, в който някой от артефактите напусна острова за последните 2 века.

Гръцките власти обявиха, че не планират агресивни ходове, а ще търсят решение чрез дипломация по линия на ЮНЕСКО.

 

fallback
Още от Свят
fallback