В Украйна задържаха кораб и капитана му за незаконен износ на зърно

Плавателният съд е плавал с над 3 000 тона селскостопански продукти, "предназначени за турска компания"

11.07.2024 | 12:55 Редактор: Елеонора Танева
В Украйна задържаха кораб и капитана му за незаконен износ на зърно

В Украйна задържаха капитана на кораб,  заради подозрение за незаконен износ на зърно от анексирания Кримски полуостров.

Откакто в началото на 2022 г. Русия завзема обширни земеделски земи в Украйна, Киев обвинява Москва, че незаконно прибира реколтата и изпраща произведеното на окупираната територия зърно в трети държави.

Украинската главна прокуратура съобщи, че е "конфискувала" чуждестранен кораб в Одеска област, който по-рано е изнасял селскостопански продукти през пристанището на Севастопол.

Службата за сигурност на Украйна (СБУ) заяви, че е задържала капитана на кораба, обвинявайки го в нарушаване на правилата за навлизане в окупирана територия. СБУ поясни, че изнесеното от кораба зърно, Usko Mfu, е произведено в Южна Украйна.

Обвиненията предвиждат максимално наказание от пет години затвор за капитана. Прокурорите го идентифицираха като гражданин на Азербайджан.

Прокурорите съобщиха, че по време на задържането на кораба на борда са се намирали и 12 други чуждестранни членове на екипажа, без да уточняват тяхната националност и дали и на тях ще бъдат повдигнати обвинения.

Корабът, плаващ под камерунски флаг, е влязъл незаконно в пристанището на Севастопол през ноември 2023 г. и е бил натоварен с повече от 3000 тона селскостопански продукти, "предназначени за турска компания".

"За да се прикрие незаконната дейност, системата за автоматична идентификация (САИ) на кораба е била изключена преди влизането му в пристанище Севастопол, което е грубо нарушение на изискванията за морска безопасност", заявиха от прокуратурата, цитирана от БГНЕС.

Корабът е е бил конфискуван в украинското пристанище Рени, където са открити документи, издадени от пристанищните власти на Севастопол. 

Снимка, архив: БГНЕС


1
2 rate up comment rate down comment 0
Антинатовец
преди 2 седмици
За капитана лошо но за синчето на Байдан изнесло милиарди от Украйна няма проблем. Украйна е под американско робство. Сигнализирай за неуместен коментар