Памперси и други хигиенни продукти може да поскъпнат заради изискване на ЕС

Американските доставчици задоволяват около 60% от нуждите на Съюза

11.07.2024 | 08:30 Редактор: Елеонора Танева
Памперси и други хигиенни продукти може да поскъпнат заради изискване на ЕС

Нов закон, който задължава производителите на хартия да проследяват произхода на дървения материал, рискува да наруши търговията на стойност 3,5 млрд. долара и да повиши цените на бебешките памперси, дамските превръзки и други хигиенни продукти. За това предупреждават американски компании във връзка с регламента на ЕС за обезлесяването. Аргументът им е, че веригите за доставка на целулоза са твърде разпръснати, за да се проследят всички дървета, а между момента на отсичането им и превръщането им във влакна често има двегодишен период.

Американската промишленост е основен износител на "пухкава целулоза" - абсорбиращ материал, използван от компании като Procter & Gamble Co. и Kimberly-Clark Corp. за производство на продукти за лична употреба. Американските доставчици задоволяват около 60% от нуждите на ЕС, така че всяко прекъсване би се отразило на целия блок от 27 държави.

От бранша искат прилагането на закона, насрочено за края на годината, да бъде отложено, докато настоява секторът да бъде категоризиран като нискорисков за глобалното обезлесяване. Това би освободило производителите от изискването за проследяване.

ЕС има за цел да намали 10% от глобалното обезлесяване и свързаната с него загуба на биоразнообразие, свързани с потреблението на стоки като дървен материал, говеждо месо, кафе и какао. Предстоящият закон изисква всеки дървен материал, крава и зърно, влизащи в региона, да бъдат проследени до техния произход, в противен случай блокът ще наложи големи санкции.

Повече по темата четете в bloombergtv.bg.

Снимка: pixabay