Таксиметрови шофьори и екскурзоводи в Гърция излизат на протест

Недоволството е срещу промени на Министерството на туризма

11.07.2024 | 08:06 Редактор:
Таксиметрови шофьори и екскурзоводи в Гърция излизат на протест
Таксиметрови шофьори и екскурзоводи в Гърция излизат на протест

Атина е без таксита днес, поради 24-часовата стачка, обявена от Съюза на таксиметровите шофьори в Атика. Тя започна в 6 сутринта и ще продължи до 6 сутринта в петък, 12 юли.

Исканията на таксиметровите шофьори:

Собствениците на таксита искат оттегляне на поправката на Министерството на туризма, според която, както казват от SATA, "то иска да забрани със закон кръстосаната проверка на елементи, които контролните органи имат конституционно право да упражняват както върху шофьорите на конкретните превозни средства и на превозваните пътници“, информира кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

„Правителството показва по всякакъв начин готовността си да експроприира нашата професия, като подкрепя олигополите и мултинационалните компании по всякакъв начин. От нас зависи да A дадем да разбере, че вече не толерираме подкопаващите практики, които тя следва срещу семейния ни мир и професионалното ни достойнство“, се казва в съобщението на SATA.

Какво казват от Министерството на туризма?

В същото време в кръгове на Министерството на туризма коментират, че "стриктният контрол и спазването на законността във всички видове професионална и стопанска дейност в туризма са централна политика на ведомството.

"Качеството на предоставяните транспортни услуги е доминиращ и неподлежащ на обсъждане приоритет на нашата политика за запазване и надграждане на качественото изживяване на посетителите на страната“, завършват от Министерството на туризма.

Екскурзоводите също излизат на стачка в цяла Гърция

С решение на Общогръцката федерация на екскурзоводите е обявена национална стачка днес от 6 до 20 часа. Всички синдикати обявяват спиране на работата от 9 до 13 часа.

Позиция на протестиращите:

Министерството на туризма предлага на парламента за гласуване законопроект, с който се опитва да "модернизира" професията на екскурзовода. Освен всичко друго, с предложената дефиниция на екскурзовода, той ограничава работата си до затворени пространства, въпреки факта, че историята, забележителностите и културата на Гърция не са "закрепени". В същото време усилията и предложенията на гидовете за засилване на контрола върху нелегалните екскурзии не се чуват, като се деградира дори работата на Школата за гидове.

Законодателните промени, според бранша, не дават гаранция за качеството на предоставяните туристически услуги и за в бъдеще на професията на екскурзовод.

"В името на "конкурентоспособността" обиколката с екскурзовод не може да бъде заменена от "ескорт". Тур, без сериозно обучение, без образование, без опит, без защита на концепцията и професията, не се разбира. Ето защо, ние се противопоставяме на деградацията на нашата професия и заместването ѝ с услуги на неподходящи за тази цел лица", пише в позицията на бранша.

Исканията на туроператорите и екскурзоводите:

а) Признаването на значително многоизмерната и многостранна роля на екскурзовода, чрез нашите предложения за нейното определение.

б) Качествено образование и обучение на гидове: надграждане на училищата за гидове, намаляване на годишния максимален възможен брой двумесечни бързи семинари и премахване на възможността за провеждането им от Центрове за учене през целия живот.

в) Борба с явлението незаконни обиколки с екскурзовод.

Дори в последния момент ние призоваваме министерството, правителството, гръцкия парламент да бъдат на висота и да признаят на практика важността на професията на екскурзовода, който е - буквално - живият представител на Гърция в нейната посетителите.

Снимка: БГНЕС