fallback

НАТО обеща на Украйна €40 млрд. помощ и "необратим" път на Киев към Алианса

Алиансът ще поеме по-голяма роля от САЩ в координирането на обучението и доставките на оръжия за Украйна

11.07.2024 | 07:15 Автор: Елеонора Танева

Лидерите на НАТО обещаха да предоставят на Украйна военна помощ в размер на поне 40 млрд. евро "в рамките на следващата година", за да ѝ помогнат в борбата срещу Русия.

"Чрез пропорционални вноски съюзниците възнамеряват да осигурят минимално базово финансиране в размер на 40 млрд. евро в рамките на следващата година и да предоставят устойчиви нива на помощ за сигурността на Украйна, за да може тя да надделее", се казва в декларация от срещата на върха във Вашингтон.

Ръководителят на Алианса Йенс Столтенберг нарече помощта "значителен пакет" от мерки.

НАТО ще поеме по-голяма роля от САЩ в координирането на обучението и доставките на оръжия за Украйна, като създаде централизирано командване.

Целта на този ход е да се предпазят доставките за Киев от евентуално завръщане на Доналд Тръмп в Белия дом след президентските избори през ноември.

В резултат на промяната стотици служители от различни държави членки на НАТО ще бъдат разположени в база в Германия и в ключови центрове по източния фланг на Алианса.

Страните от НАТО се ангажираха да поддържат подкрепата си за Украйна за още една година в същия размер, в който я поддържат след нахлуването на Русия - минимум 40 милиарда евро.

"Чрез пропорционални вноски съюзниците възнамеряват да осигурят минимално базово финансиране в размер на 40 млрд. евро през следващата година и да предоставят устойчиви нива на помощ за сигурността на Украйна, за да може тя да надделее", се казва в декларация от срещата на върха, цитирана от БГНЕС..

НАТО не даде на Украйна това, което тя наистина иска: ясна покана да се присъедини към Алианса в близко бъдеще.

Вместо това лидерите потвърдиха ангажимента, че един ден Киев ще стане член, "когато съюзниците се съгласят и условията бъдат изпълнени".

За да предложат на Украйна известно насърчение, лидерите все пак се съгласиха да кажат, че пътят на Киев към членство е "необратим".

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback