Цените на дините и пъпешите в Гърция станаха недостъпни за потребителите. Килограмът е 1 евро.
Според производители от Ахая динята излиза от полето на цена от 0,20 до 0,25 евро. Достига до централния пазар на Атина за 0,55 евро и се продава на цена от 0,80 евро, в супермаркетите до 0,70 евро и в хранителния магазин до 0,98 евро. Което означава, че увеличението от полето до рафта е до 390% на килограм, информира кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.
Още по-голяма разлика в цените от поле до рафт се наблюдава при пъпешите. Те излизат от полето при 0,50 - 0,55 евро/кг, достигат до централния пазар в Атина при 1,20 евро, но се продават до 1,68 евро, в супермаркета до 2,30 евро, а в хранителния магазин до 2,69 евро. Което означава, че увеличението от поле до рафт е до 438%.
Снимка: БГНЕС