fallback

Япония е заливана от туристи след срива на йената

Валутата на страната падна до най-ниското си ниво от 34 години насам

10.07.2024 | 15:19 Автор: Тодор Петров

През последните три години японската валута загуби близо 50 процента от стойността си.

"Това са размери, които нямат аналог в световен мащаб. Това е безпрецедентно обезценяване на йената, което дори засенчва Brexit", коментира пред АРД Мориц Кремер, главен икономист в "Ландесбанк Баден-Вюртемберг".

Йената се срина до най-ниското си ниво от 34 години насам. Причините се коренят в лихвената политика на централните банки. Особено на тази в Съединените щати, където лихвените проценти са високи, а очакваното им понижаване досега така и не се е осъществило. За разлика от тях Японската централна банка е повишавала неочаквано лихвените проценти само веднъж за 17 години.

"Увеличаване на лихвите от страна на Японската централна банка трябваше да намали лихвения диференциал и да увеличи интереса към йената, но се случи точно обратното", казва Кремер. 

Вместо това инвеститорският капитал продължава да се влива в САЩ. Въпреки това японският фондов пазар регистрира рекорд след рекорд. Бумът на изкуствения интелект, но и изгодната йена правят това възможно. Междувременно поевтиняването на йената се отразя положително и на туризма, който също отбелязва рекорди. За много туристи страната става все по-достъпна, пише DW.

През 2023 година Япония бе посетена от 25 милиона туристи, което е огромен скок в сравнение в 2022, когато 3 милиона посетиха Страната на изгряващото слънце, отбелязва "Ел Паис". Очаква се тази година чуждестранните гости да достигнат 33 милиона.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback