fallback

Ирак осъди на смърт чрез обесване съпругата на покойния лидер на ИДИЛ

Решението трябва да бъде утвърдено от иракски апелативен съд

10.07.2024 | 15:21 Автор: Искра Ангелова

Иракски съд издаде смъртна присъда срещу съпругата на покойния лидер на "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади. Причината - работа с терористичната група и задържане на язидки в дома ѝ.

Върховният съдебен съвет на Ирак заяви, че жените язиди са били отвлечени от групи на ИДИЛ в района на Синджар, западно от провинция Ниневия, а след това са държали в плен в къщата на съпругата на Багдади в Мосул. Съпругата на лидера на ИДИЛ е задържана в иракски арест.

"Наказателният съд днес осъди на смърт съпругата на Багдади чрез обесване за престъпления срещу човечеството и геноцид срещу язидския народ, а също и за участие в терористични действия", заяви съдебен служител, който поиска да остане анонимен, тъй като не е е упълномощен да разговаря с медиите, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Решението трябва да бъде утвърдено от иракски апелативен съд, за да стане окончателно и да влезе в сила, добави служителят. Абу Бакр ал Багдади беше убит през ноември 2019 г. при операция на американските специални части в Северозападна Сирия.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback