Ирак осъди на смърт чрез обесване съпругата на покойния лидер на ИДИЛ

Решението трябва да бъде утвърдено от иракски апелативен съд

10.07.2024 | 15:21 Редактор: Искра Ангелова
Ирак осъди на смърт чрез обесване съпругата на покойния лидер на ИДИЛ

Иракски съд издаде смъртна присъда срещу съпругата на покойния лидер на "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади. Причината - работа с терористичната група и задържане на язидки в дома ѝ.

Върховният съдебен съвет на Ирак заяви, че жените язиди са били отвлечени от групи на ИДИЛ в района на Синджар, западно от провинция Ниневия, а след това са държали в плен в къщата на съпругата на Багдади в Мосул. Съпругата на лидера на ИДИЛ е задържана в иракски арест.

"Наказателният съд днес осъди на смърт съпругата на Багдади чрез обесване за престъпления срещу човечеството и геноцид срещу язидския народ, а също и за участие в терористични действия", заяви съдебен служител, който поиска да остане анонимен, тъй като не е е упълномощен да разговаря с медиите, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Решението трябва да бъде утвърдено от иракски апелативен съд, за да стане окончателно и да влезе в сила, добави служителят. Абу Бакр ал Багдади беше убит през ноември 2019 г. при операция на американските специални части в Северозападна Сирия.

Снимка: БГНЕС