fallback

Урсула фон дер Лайен ще се бори за полово равновесие

Тя очаква втори мандат като председател на ЕК

10.07.2024 | 14:47 Автор: Тодор Петров

Урсула фон дер Лайен, която бе предложена за втори мандат в ЕК от Европейския съвет, отново ще се стреми към полово равновесие сред бъдещите европейски комисари. Информацията идва от говорител на ЕК на пресконференция.

През изминалия мандат на Фон дер Лайен много държеше да има равновесие, със сигурност ще иска това и сега. Говорителят добави, че по-късно отново ще се говори в тази посока за постигане на целта. Той изрази надежда Европейският парламент да включи в дневния си ред за следващата седмица преизбирането на Фон дер Лайен.

"Засега очакваме потвърждение за дневния ред на ЕП за следващата седмица. Дано да има положително решение, след това ще пристъпим към състава на новата комисия", добави говорителят, цитиран от БТА.

През 2019 г. Фон дер Лайен поиска от държавите в ЕС да предложат по двама кандидати за еврокомисари - мъж и жена. Очаква се и този път тя да отправи същото изискване, а след това ЕП да подложи кандидатите на изпит и да ги гласува на пленарно заседание наесен. Очаква се ЕП да гласува кандидатурата на Фон дер Лайен на 18 юли.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback