fallback

Германските власти разследват 350 души за връзки с ИД

Германската полиция взема все по-строги мерки срещу ислямистките клетки

18.01.2015 | 12:40 Автор: Ирина Георгиева

Германските власти разследват 350 души за връзки с екстремистката групировка ИД. Това съобщи съдебният министър Хайко Маас в интервю за в. "Welt am Sonntag", цитиран от БТА.

"Това показва, че нашето законодателство в областта на борбата с тероризма действа." - изтъкна той.

Генералният секретар на Християндемократическия съюз Петер Таубер от своя страна призова да се преследват чрез закон онези, които изразяват одобрение за действията на терористите. 

Германската полиция взема все по-строги мерки срещу ислямистките клетки в страната. Тази седмица в Берлин при мащабна полицейска операция бяха задържани двама предполагаеми ислямисти. Те са обвинени в подготовка на голям терористичен акт на територията на Сирия и във вербуване на нови бойци за ИД. 

Федералната служба за защита на германската конституция (контраразузнаването) oт миналата година наблюдава дейността на стотина ислямски звена в цяла Германия, съобщават още от "Welt am Sonntag". Става въпрос за групи с численост от 10 до 80 души. Дейността им се състои както от колективни молитви и събиране на средства за ислямисти, завърнали се от горещи точки, така и в пропаганда в интернет за участие във въоръжените конфликти в Сирия и Ирак.

Контраразузнаването засега не е разкрило конкретни планове за извършване на терористични актове. Наблюдението над ислямисти е твърде сложно, посочва източник на изданието. По думите му те рядко използват чат и социални мрежи, като повечето прибягват до мобилни устройства за обмен на съобщения.

По данни на контраразузнаването в момента около 1000 души се водят за свързани с ислямистко-терористично движение. От тях  260 се смятат за много опасни и в състояние да извършат терористичен акт.

/Снимка: berlin.de// 

Видео на Лъчезар Вълев:

 

fallback
Още от Свят
fallback