Руското ФСБ предотвратило потапянето на "Адмирал Кузнецов"

Украински военни вербували руски офицер с обещания за бягство в чужбина и много пари, после го заплашили

10.07.2024 | 13:20 Редактор: Елеонора Танева
Руското ФСБ предотвратило потапянето на

ФСБ на Русия е предотвратило опит за атентат срещу самолетоносача "Адмирал Кузнецов" в Мурманск. Това съобщиха от пресцентъра на службата.

Служител на украинските специални служби, който се представи като Олег се свързал чрез WhatsApp и Telegram с 24-годишен руски гражданин, който работел на самолетоносача. Кореспонденцията започнала през март тази година.

Обещали на руснака да му осигурят пътуване в чужбина с фалшиви документи и изплащане на големи възнаграждения, използвали и друг подход - заплахи за наказателно преследване за финансиране на въоръжените сили на Украйна по измислени мотиви. Така го убедили да участва в заговора, пише ТАСС. 

Руският офицер се свързал с органите за сигурност и започнало документиране на кореспонденцията с Олег. 

От ФСБ уточняват, че въпросният Олег твърди, че цялата операция се ръководи лично от началника на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна Кирил Буданов.

Украинските служби изпратили части за бомбата с условие, че веднага след потвърждение чрез видеозапис на експлозията, руският офицер ще бъде евакуиран във Финландия.

Следственият отдел на Дирекцията на ФСБ за Северния флот е образувал наказателно дело срещу Олег и други неустановени лица за склоняване, вербуване или друго участие на лице в извършването на престъпление с терористичен характер. Предвиденото наказание е доживотен затвор. 

Снимка: БГНЕС