Горещините вдигат цената на кафето заради по-слабите реколти

Новите разпоредби за обезлесяването също покачват стойността на различните сортове

10.07.2024 | 09:27 Редактор: Елеонора Танева
Горещините вдигат цената на кафето заради по-слабите реколти

Кафето ще продължи да поскъпва до средата на 2025 г. заради недостиг на доставки при ключови производители, като европейските потребители ще трябва да плащат още повече за чаша кафе, тъй като влизат в сила новите разпоредби за обезлесяването.

Очакванията за нов производствен дефицит във Виетнам, най-големият производител на робуста в света, подхранват скока в цените на сорта зърна, използван в смеси и еспресо, каза в интервю председателят на компанията за печене на кафе Luigi Lavazza SpA Джузепе Лаваца.

"Лошата реколта тази година накара производителите да плащат с $1000 над фючърсните цени за виетнамска робуста. Никога не сме виждали нещо подобно в историята на нашата индустрия. И това, което е много специално, е дълготрайният ефект от това", каза Лаваца.

Фючърсите за сорта се покачиха с около 60% тази година, докосвайки нов връх от 4667 долара за тон във вторник. Притесненията относно следващата реколта засилват страховете, след като горещото и сухо време в части от Виетнам повреди кафеените насаждения по-рано тази година.

Суровото време вдигна фючърсите на арабика до двугодишен връх в Бразилия. Прогнозите са понижени, тъй като някои фермери берат по-малки от обичайните зърна след засушаванията в края на 2023 г., които навредиха на развитието на културите.

По-високите цени, съчетани с нарастващите разходи за доставка поради прекъсвания в Суецкия канал и по-силния долар, доведоха до скока на разходите на италианската пекарна с над 800 милиона евро през последните две години, става ясно от думите на Лаваца.

С влизането в сила на Регламента на Европейския съюз за обезлесяването или EUDR до края на годината "много играчи купуват кафе малко по-рано“, каза Лаваца, опитвайки се да заобиколят изискването да докажат, че техните вериги за доставки не са свързани със земя, която е обезлесена след 2020 г.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Снимка: pixabay