fallback

Около 186 хил. са загиналите във войната в Газа?

Според ново проучване конфликтът ще доведе и до множество непреки последици за здравето

10.07.2024 | 08:48 Автор: Деси Николова

В ново проучване, публикувано в престижното медицинско списание The Lancet, се твърди, че до 186 000 или дори повече смъртни случая могат да бъдат приписани на войната в Газа, съобщава онлайн изданието "Сараево Таймс".

Документът, озаглавен "Преброяване на мъртвите в Газа: трудно, но съществено", публикуван на 5 юли, казва, че като се използва прогнозата за населението на Ивицата Газа за 2022 г. от 2 375 259, приблизителният брой на загиналите ще бъде 7,9 процента от общото население в обсадената зона на анклава.

В неделя палестинското Mинистерство на здравеопазването съобщи, че Израел е убил най-малко 38 153 палестинци в Газа от 7 октомври, докато повече от 87 828 са били ранени в обсадения анклав. От тях 15 983 са деца. Официалните регистри, водени от здравното министерство на Газа, не включват повече от 10 000 души, изчезнали или затрупани под развалините, информира БГНЕС.

"Въоръжените конфликти имат непреки последици за здравето извън пряката вреда от насилието. Дори ако конфликтът приключи незабавно, пак ще има много непреки смъртни случаи от причини като репродуктивни, заразни и незаразни болести през следващите месеци и години“, се казва още в проучването.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback