Как руските магнати прибраха над $11 млрд. дивиденти благодарение на войната

Много от тях имат тесни връзки с Путин

09.07.2024 | 20:52 Редактор: Тодор Петров
Как руските магнати прибраха над $11 млрд. дивиденти благодарение на войната

Компаниите на руските магнати възобновиха или увеличиха изплащанията на фона на намаляването на икономическата несигурност заради войната на Кремъл в Украйна. По този начин те получиха милиарди долари дивиденти.

Най-малко дузина бизнесмени са спечелили повече от 1 трилион рубли (11,3 милиарда долара) за 2023 г. и през първото тримесечие на тази година, според данни за дивидентите, събрани от Bloomberg от публично оповестена информация. Много от тях имат тесни връзки с президента Владимир Путин.

Вагит Алекперов, ключов акционер и бивш президент на петролния гигант "Лукойл", оглави списъка с около 186 милиарда рубли дивиденти. Той е санкциониран от Обединеното кралство и Австралия, но досега е избягвал наказания от САЩ и Европейския съюз.

Милиардерите Алексей Мордашов от "Северстал" и Владимир Лисин от "Новолипетск Стийл" са следващи със съответно 148 милиарда и 121 милиарда рубли приходи от дивиденти. Мордашов е под санкции на САЩ, Великобритания и ЕС, докато Лисин не е под никакви сериозни ограничения.

Списъкът включва и съюзника милиардер на Путин Генадий Тимченко и Татяна Литвиненко, които получиха дял в PhosAgro PJSC, преди съпругът ѝ Владимир да бъде санкциониран от САЩ през 2023 г.

Четете повече в bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС