Как Саудитска Арабия стресна Г-7 заради замразените руските активи

Страната е най-големият износител на суров петрол в света

09.07.2024 | 18:28 Редактор: Беатрис Младжова
Как Саудитска Арабия стресна Г-7 заради замразените руските активи

По-рано тази година Саудитска Арабия е споделила в конфиденциални разговори, че ако Г-7 използва почти $300 млрд. от замразените руски активи, страната може да продаде свои притежания на европейски дългове, казаха източници на Bloomberg, запознати с въпроса. 

Министерството на финансите на кралството каза на някои свои колеги от Г-7, че се противопоставя на идеята, която имаше за цел да подкрепи Украйна, като един човек я описа като завоалирана заплаха. Саудитците специално споменаха дълг, издаден от Франция, казват двама от запознатите.

Притежанията на кралството в евро и френски облигации може да възлизат на десетки милиарди евро, но вероятно не са достатъчно големи, за да направят голяма разлика, ако бъдат продадени. Европейските служители все пак са били загрижени, защото други страни е можело да последват примера на Саудитска Арабия.

През май и юни Г-7 проучваше различни варианти по отношение на средствата на Руската централна банка. Групата в крайна сметка се съгласи да използва генерираните печалби и да остави самите активи на мира въпреки настояването на САЩ и Обединеното кралство към съюзниците да обмислят по-смели варианти, включително директно изземване. Някои държави-членки на Еврозоната бяха против тази идея, загрижени, че може да подкопае валутата.

Какъвто и да е мотивът, ходът на Саудитска Арабия подчертава нарастващото ѝ влияние на световната сцена и трудността на Г-7 да спечели подкрепа от така наречените глобални южни нации за Украйна в лицето на агресията на Русия.

Саудитска Арабия е най-големият износител на суров петрол в света и нейната централна банка има нетни чуждестранни резерви от 445 милиарда долара. Държавният инвестиционен фонд също има почти $1 трилион активи.

Четете повече в bloombergtv.bg.

Снимка: БГНЕС