fallback

Песков: Детската болница е ударена от украински противоракетен огън, а не от Русия

Персоналът на здравното заведение е преместил децата в бункер

09.07.2024 | 14:37 Автор: Искра Ангелова

Украински противоракетен огън, а не Русия, е ударил детската болница в Киев. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Ройтерс отбелязва, че Песков не е представил доказателства в подкрепа на своето твърдение, но е казал пред журналисти: "Настойчиво заявявам, че ние не нанасяме удари по граждански обекти. Нанасят се удари по съоръжения на критичната инфраструктура, срещу военни цели, които по един или друг начин са свързани с военния потенциал на Украйна".

На ежедневната си пресконференция той беше запитан как Русия може да каже, че не атакува граждански цели след трагедията в болницата.

"Призовавам ви да се ръководите от изявленията на руското Министерство на отбраната, които абсолютно изключват да е имало нападения срещу граждански обекти и което посочва, че става въпрос за падащи отломки от противоракетна система", добави той.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че ракета за прехващане земя-въздух, изстреляна от система за противовъздушна отбрана NASAMS от Украйна, е поразила детската болница в Киев.

Според ръководителя на мониторинговата мисия на ООН по човешките права Даниел Бел обаче, смъртоносният удар вероятно е резултат от пряко попадение на руска ракета.

"Анализът на видеокадрите и оценката, направена на мястото на инцидента, сочи висока вероятност детската болница да е станала обект на пряко попадение, вместо да е засегната от отломки на свалена ракета", добави Бел чрез видеовръзка от Киев на пресконференция в Женева, цитирана от БТА.

"Персоналът е преместил вчера сутринта децата в бункер, когато за първи път са прозвучали сирените за въздушна тревога, иначе жертвите са могли да бъдат много по-големи", поясни тя.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback