Цифров паспорт съкращава наполовина времето на летището за пътниците

Първи по рода си експеримент в Амстердам

09.07.2024 | 10:22 Редактор: Беатрис Младжова
Цифров паспорт съкращава наполовина времето на летището за пътниците

Летище "Схипхол" в Амстердам проведе експеримент с употребата на цифров паспорт, който се смята за успешен. Пътниците са преминавали средно два пъти по-бързо, отколкото с обикновен паспорт, съобщи нидерландският вестник "Парол". Това е първият по рода си експеримент в света.

В продължение на три месеца пътници са летели между летище "Схипхол" в Нидерландия и летище "Монреал" в Канада с цифрово удостоверение за пътуване. Те е трябвало да сканират с мобилния си телефон чипа в паспорта си до три дни преди полета, да попълнят списък с данни и да си направят строго регламентирани селфи и клипче. Ако нещо не е било наред - например липсваща виза или неплатени глоби за нарушения на правилата за движение по пътищата - това е ставало ясно вкъщи. Властите са проверявали данните и евентуални проблеми са били решавани още преди пристигането на летището.

След успешна дигитална проверка потребителите са получавали дигитален пропуск. Те са можели да преминат през паспортния контрол на летищата и да се качат на самолета, като просто покажат лицето си. Въпреки това обаче е трябвало да носят физическите си паспорти със себе си.

Първоначалният план е бил системата да бъде тествана от 5000 души, но в крайна сметка само 1500 души са изтеглили необходимото приложение. От тях 763 пътници действително са получили цифрово удостоверение за пътуване.

Много от пътниците не са могли да получат цифровото удостоверение, тъй като чипът в хартиения им паспорт не е реагирал правилно. За сканирането на чипа със смартфон са били необходими средно 2,5 опита. Направата на добро селфи и видеодемонстрацията също са се оказали пречка за много пътници.

Международната организация за гражданска авиация се надява, че в крайна сметка цифровият паспорт ще се използва на всички големи международни летища, в съответствие с едни и същи стандарти, точно както в момента се използват физическите паспорти, предаде БТА.

Снимка: Pixabay