Беларус и Китай провеждат 11-дневни военни учения до границата на Полша

Ще действат заедно като едно звено в определени етапи

09.07.2024 | 09:20 Редактор: Тодор Петров
Беларус и Китай провеждат 11-дневни военни учения до границата на Полша

11-дневни съвместни военни учения до границата на Полша започнаха Беларус и Китай. Новината съобщиха от Министерството на отбраната на Беларус. 

По време на съвместните антитерористични учения "Атакуващ сокол" в Беларус военнослужещите от двете страни ще действат заедно като едно звено в определени етапи, заяви генерал-майор Вадим Денисенко от беларуската армия.

"Събитията по света са сложни, ситуацията е сложна, затова, след като изучихме нови форми и методи за водене на военни действия, тук ще отработим всички тези моменти, като вземем предвид всичко ново, което е научено през последните две години", каза Денисенко.

Съвместните учения се провеждат на полигон близо до град Брест на границата между Беларус и Полша. Пекин и Минск засилиха връзките си през последните години под ръководството на китайския лидер Си Дзинпин и беларуския президент Александър Лукашенко, които са автократи и силни съюзници на руския президент Владимир Путин.

Началото на антитеростичните учения съвпадна с посещението на украинския президент Володимир Зеленски във Варшава, където той подписа пакт за сигурност с полския министър-председател Доналд Туск, пише БГНЕС.

Те започнаха и в навечерието на срещата на върха по случай 75-годишнината от създаването на НАТО във Вашингтон – среща, на която лидерите ще се опитат да засилят подкрепата за Украйна.

НАТО и ЕС отдавна обвиняват Беларус, че въоръжава границата, като изтласква към нея търсещи убежище от трети страни, и съвместните учения несъмнено ще бъдат възприети от някои като допълнителна провокация.


1
0 rate up comment rate down comment 0
Някой
преди 1 седмица
Русия е като жените - иска да е единствената. Но вече не е. Китай обхваща Русия в клещи. Имаше вълнения в Казахстан, потупени с руска помощ. Веднага след това Китай изпрати военни инструктури да обучавт казахите, за да няма нужда от руска помощ. Китай харчи пари в района и иска еднолично да взема решенията. Русия можеше веднага да окупира Беларус. Не и ако Китай е там.Имаше един виц за търговски преговори на полско-китайската граница. Сега Китай е там. Само виц ли е? Сигнализирай за неуместен коментар