Русия използва нова тактика с дроновете, украинската ПВО ги засича късно

Устройствата са с ниска електромагнитна сигнатура

09.07.2024 | 08:59 Редактор: Деси Николова
Русия използва нова тактика с дроновете, украинската ПВО ги засича късно

Москва вече има нова разработена тактика при изстрелването на ракети - с ниска траектория на движение, което дава много малко време за реакция и максимално затруднява работата на системите за противовъздушна отбрана (ПВО), пише Институтът за изучаване на войната (ISW).

Руските военни използват дронове с ниска електромагнитна сигнатура, което означава, че радарите ги засичат много късно, когато ракетите, които водят вече почти са стигнали до своята цел.

Това е видимо от последните въздушни удари, нанесени от Москва по Украйна на 8 юли. Експертите отчитат, че Киев е бил под масиран обстрел на няколко вълни с цел изтощаване на системите за ПВО. В тази атака Русия използва широк арсенал - различни видове балистични и крилати ракети, включително и свръхзвуковите ракети "Циркон" и "Кинжал", макар и броят да е ограничен спрямо ракетните удари в началото на годината - 38, от които ПВО свали 30.

В употреба не са влезли балистичните ракети, които Москва получи от Северна Корея, както и крилатите ракети Х-500, които се използват са системите на "Искандер", посочват от Defense Express.

Сега украинските ВВС трябва да намерят отговор на новата руска тактика със системите, с които притежава.

Четете повече в investor.bg

Снимка: БГНЕС