fallback

В Тайланд протестираха под премиерския прозорец срещу забраната на марихуана

Легалният канабис даде тласък на туристическия и земеделския сектор

08.07.2024 | 19:40 Автор: Искра Ангелова

Десетки протестиращи се събраха пред офиса на тайландския премиер, за да изкажат недоволството срещу евентуална забрана на марихуаната за обща употреба.

Комитетът за контрол на наркотиците към здравното министерство одобри в петък предложение за връщането на канабиса в списъка на наркотиците, които са разрешени само за медицински и изследователски нужди. Предложението се очаква да бъде внесено в Службата за контрол на наркотиците тази седмица и ако бъде одобрено, ще влезе в сила от първи януари.

Активисти и предприемачи, занимаващи се с канабис, някои от които носеха растения марихуана в саксии, се събраха в офиса на ООН в центъра на Банкок днес, докато се подготвяха да се отправят към сградата на правителството.

Те изразиха искането си марихуаната да бъде регулирана отделно от здравното министерство, вместо да се криминализира за пореден път и обвиниха правителството, че обявява наркотика извън закона, за да позволи само на няколко групи по интереси да се възползват от медицинските му приложения.

Полицията барикадира пътя, водещ към сградата на правителството, като на практика попречи на протестиращите да продължат напред. Те обаче разположиха лагер в района и обявиха, че ще останат на място, докато правителството не се съобрази с исканията им, информира БТА.

През май премиерът Срета Тависин съобщи, че иска отново да забрани канабиса, което предизвика няколко протеста, като демонстрантите изтъкнаха, че това решение ще навреди на икономиката. Легалният канабис даде тласък на туристическия и земеделския сектор в Тайланд и доведе до появата на хиляди търговски обекти за продажбата му.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback