Орбан: Путин няма да нападне страна от НАТО, Русия действа рационално

Според унгарския премиер Байдън няма да влезе отново в Белия дом

08.07.2024 | 18:10 Редактор:
Орбан: Путин няма да нападне страна от НАТО, Русия действа рационално
Орбан: Путин няма да нападне страна от НАТО, Русия действа рационално

Унгарският премиер Виктор Орбан даде откровено интервю за вестник "Билд", в което заяви, че руснаците действат рационално. Той изключи вероятността руският президент Владимир Путин да нападне страна от НАТО.

"Никой сериозен човек не може да говори за намерение на Русия да нападне НАТО. Нападение срещу НАТО е напълно невъзможно - не само за Русия, но и за когото и да било в света - тъй като това е далеч най-силната военна общност", каза Орбан.

Унгарският премиер добави, че всички страни от НАТО стоят зад обещанието си за колективна сигурност, което означава, че нападението срещу един съюзник на НАТО е нападение срещу всички.

"Руснаците имат различна история и култура, както и различно разбиране за свободата и националния суверенитет от европейците", подчерта Орбан, който се срещна с Путин в Москва миналата седмица.

В отговор на възражението, че нахлуването в Украйна не е било рационално, той отговори: "Ирационалността е различна от това да направиш грешка в рационално изчисление". 

Орбан похвали Тръмп като "човек на мира". Той вярва, че президентът на САЩ Джо Байдън няма да влезе отново в Белия дом, предава БТА.

"Тръмп е бизнесмен, самоизградил се е, има различен подход към всичко. И мисля, че това е добре за световната политика", добави Орбан, като припомни, че Тръмп не е започнал нито една война през четирите си години на поста.

Снимка: БГНЕС