Превъоръжаването на германската армия под въпрос поради новия бюджетен план

Министърът на обраната предупреди, че това ще възпрепятства плановете за модернизация на Бундесвера

08.07.2024 | 17:13 Редактор:
Превъоръжаването на германската армия под въпрос поради новия бюджетен план
Превъоръжаването на германската армия под въпрос поради новия бюджетен план

Германската армия се притеснява, че няма да има достатъчно средства за превъоръжаване след сключеното бюджетно споразумение за 2025 година от управляващата коалиция. Министърът на отбраната Борис Писториус предупреди, че това ще възпрепятства плановете за модернизация на Бундесвера.

Германската армия критикува новото споразумение за бюджета в Германия, което бе постигнато миналата седмица от управляващата коалиция.

"Получихме значително по-малко средства, отколкото поискахме. Това ме дразни, защото не мога да инициирам определени неща със скоростта, която изискват променящото се време и ситуацията със заплахите", заяви министърът на отбраната Борис Писториус.

Генералният инспектор на Бундесвера Карстен Бройер също очаква гаранции за значително увеличение през следващите години. 

"С оглед на ситуацията със заплахите се нуждаем от стабилизация", казва той пред Süddeutsche Zeitung, предаде БНР.

Специалният фонд в размер на 100 млрд. евро ще бъде напълно разпределен още в края на тази година. Той предупреди, че около 2029 г. Русия може да се обърне и срещу страните от НАТО, поради което възпирането е толкова важно.

"Руските въоръжени сили планират да нараснат до 1,5 млн. войници, което е повече войници, отколкото в целия ЕС", каза още Бройер.

Снимка: БГНЕС