Как левите на Меланшон шокираха Макрон и крайнодесните на Бардела

Нито една партия не събра мнозинство

08.07.2024 | 13:56 Редактор:

Изненадваща победа на левицата на парламентарните избори във Франция. Крайнодесният "Национален сбор", която триумфира на европейските избори, остана на трето място. Нито една партия обаче няма пълно мнозинство.

Рекорден брой хора са отишли до урните на втория тур на парламентарните избори във Франция. 67% от имащите право на глас са упражнили правото си на вот. Това е най-високата избирателна активност от 1981 г. насам.

Съюзът на левите партии "Нов народен фронт" се нарежда на първо място. Според официалните данни печели 182 места в следващото Национално събрание и ще е първа политическа сила.

Президентската коалиция "Заедно!" е втора със 168 депутати, а крайнодесният "Национален сбор" на Марин льо Пен остава на трето място със 143, въпреки победата си на първия тур и на европейските избори.

"Тази вечер "Националният сбор" е далеч от абсолютното мнозинство, което коментаторите прогнозираха преди седмица. Всъщност е точно обратното. Това е огромно облекчение за мнозинството от хората в нашата страна - тези, които съставляват "Нова Франция", както и онези, които винаги са обичали страната с републиканска страст", заяви лидерът на френската радикална левица Жан-Люк Меланшон.

Нито една политическа сила не достига пълно мнозинство, което прави много сложни сценариите за управление. От Елисейския дворец беше съобщено, че президентът Макрон ще изчака оформянето на окончателната картина на бъдещия парламент, преди да обяви своите решения.

Днес премиерът Габриел Атал ще подаде официално оставка според републиканската традиция, но ще изпълнява задълженията си колкото е нужно.

Лидерът на националистите Жордан Бардела, който се готвеше да стане премиер, обвини президента Макрон, че е парализирал Франция с фалшивия съюз с крайнолевите.

Дочуха се искания за оставката и на президента Макрон. Хиляди изпълниха улиците на Париж, за да празнуват. Не се размина и без сблъсъци с полицията. Вандалски прояви имаше в Париж, Лион, Нант и Рен.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС