fallback

Смъртоносният фентанил навлиза сред бездомниците и наркозависимите в Европа

Броят на загиналите от употреба на наркотици отново расте

08.07.2024 | 13:09 Автор: Искра Ангелова

Фентанилът действа пет пъти по-силно от хероина и сто пъти по-мощно от морфина. Дори два милиграма от него могат да бъдат смъртоносни. Доскоро опиоидът бе познат най-вече в САЩ, но все повече навлиза и в Германия.

Бездомници и наркозависими населяват малкия парк зад централната гара в Хамбург. Много от тях посещават разположения наблизо "Drob Inn" - специален офис за оказване на помощ на наркозависими. В него има и помещения, в които те могат безнаказано да ползват наркотици - има чисти спринцовки, но и хора, които оказват социална помощ и правят консултации, разказва АРД.

В Хамбург и на още 17 подобни места Германската организация в помощ на болните от СПИН е извършила проверки на наличния хероин, за да установи до каква степен в Германия вече се е разпространил фентанилът. И действително - в периода между март и август 2023 в седем от проверените градове е бил открит фентанил, добавен към хероина. Позитивни тестове са били направени в Хамбург, Дюселдорф, Мюнстер, Берлин, Франкфурт на Майн, Хановер и Вупертал.

"Предполага се, че в бъдеще те ще станат още повече", казва Холгер Вихт от Германската организация в помощ на болните от СПИН.

От няколко години броят на загиналите от употреба на наркотици отново расте, отбелязва АРД. През 2022 година жертвите на синтетични опиоиди в Германия са били 83. До предозиране често се стига тогава, когато потребителят не знае, че хероинът е бил примесен с фентанил, или пък ако пълнежът в таблетките не е разпределен равномерно.

Фентанилът доскоро бе познат в Германия основно като обезболяващо средство. Той се използва във вид на пластир в палиативната медицина например при туморни заболявания - когато другите медикаменти вече не помагат. Синтетичният опиоид потиска болките и успокоява. Абстиненцията води до силни мускулни болки, поради което поражда силна физическа зависимост от нови дози.

Смята се, че производството на фентанил е лесно, тъй като основните съставки могат да се поръчат незаконно в интернет - предимно от Китай. Но много от субстанциите могат да се добият и законно, понеже се използват за производството на легални продукти. В социалните мрежи могат да се намерят дори обяви на китайски търговци, които твърдят, че доставят съответните основни съставки, информира DW.

Картели от Мексико също се занимават с търговията и износа на синтетични опиоиди за Европа. Тъй като количествата, необходими за достигането на опиянение, са минимални, дрогата може сравнително лесно да се пренася, включително и да се изпраща по пощата.

Ръстът в потреблението на фентанил може да се дължи и на наложената от талибаните в Афганистан забрана за отглеждане на опиумен мак. Данните сочат, че през 2023 година отглеждането и износът на опиумен мак от страната са намалели с 95%. Това води до недостиг на хероин на черния пазар, а фентанилът, чието производство е евтино, навярно вече запълва тази празнота.

Снимка: БГНЕС

 

fallback
Още от Свят
fallback