Мисия на мира: Орбан разговаря със Си Дзинпин в Пекин

Срещата е в държавната резиденция Диаоютай

08.07.2024 | 08:58 Редактор:
Мисия на мира: Орбан разговаря със Си Дзинпин в Пекин
Мисия на мира: Орбан разговаря със Си Дзинпин в Пекин

Президентът на Китай Си Дзинпин и премиерът на Унгария Виктор Орбан се срещнаха в Пекин, съобщи Централната китайска телевизия (CCTV).

"Сутринта на 8 юли китайският президент Си Дзинпин се срещна с унгарския премиер Орбан в държавната резиденция Диаоютай в Пекин", се казва в съобщението.

Ден преди това прессекретарят на унгарския премиер Берталан Хаваси заяви, че Орбан, като част от продължението на "мирната мисия", е пристигнал в Пекин за преговори с президента на Китайската народна република. Както отбелязва китайското външно министерство, лидерите са обсъдили въпроси от взаимен интерес. Самият Орбан публикува снимка от летището в социалните мрежи, озаглавявайки я "Мисия на мира 3.0. Пекин".

В петък премиерът и неговата делегация пристигнаха в Москва и се срещнаха с президента Владимир Путин. Лидерите обсъдиха въпроси, свързани с украинската криза. Според Орбан посещението е продиктувано от интересите на страната му, както и от желанието да се постигне мир в Украйна. Той също така обяви няколко "също толкова неочаквани" срещи, предаде "Фокус".

Впоследствие ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел излязоха със специални изявления, в които подчертаха, че Орбан не представлява Европейския съюз на външната арена и няма мандат да посещава Русия, въпреки факта, че страната му стана председател на Съвета на ЕС за шест месеца. ЕК твърди, че пътуването на премиера нарушава единството на Запада по отношение на политиката към Украйна, предаде "Фокус".

В отговор Орбан подчерта, че поради "делириума на брюкселските бюрократи" усилията за установяване на мир не дават резултат. Унгарският външен министър Петер Сиярто посъветва европейските политици да "затегнат коланите" преди следващите действия на премиера в рамките на "мирната мисия".

Снимка: БГНЕС