Патова ситуация след предсрочните избори във Франция

Нито една партия не може да претендира за мнозинство

08.07.2024 | 08:32 Редактор:
Патова ситуация след предсрочните избори във Франция
Патова ситуация след предсрочните избори във Франция

Изненадващата победа на лявата коалиция на парламентарните избори във Франция в неделя не предложи на нито една партия път да претендира за мнозинство и поставя страната в безизходица. 

"Новият народен фронт", който включва социалистите и крайнолявата "Непокорна Франция", спечели 178 места в Националното събрание. "Национален сбор" на Марин Льо Пен, което според социолозите миналата седмица трябваше да спечели изборите, се нареди на трето място със 143, докато центристкият алианс на президента Еманюел Макрон ще има 156 места.

Дори с по-малки партии или отделни законодатели, които се присъединяват към по-големите групи, всички ще останат далеч под необходимите 289 за абсолютно мнозинство в 577-местната долна камара.

Премиерът Габриел Атал обяви, че ще представи оставката си на Макрон в понеделник, с което ще започне процесът за съставяне на ново правителство.

"Липсата на мнозинство и липсата на правителство ще изложи Франция и френския народ на огромна опасност. Централните политически сили сега имат отговорност, от която не могат да се скрият: те трябва да работят за споразумение без позор, което ще стабилизира политическата ситуация", предупреди първият премиер на Макрон - Едуар Филип.

Четете повече в bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС