"Хамас" иска 400 камиона хуманитарна помощ на ден в Газа, ако прекратят огъня

Египет и Турция също ще увеличат усилията си през следващите дни за постигане на споразумение

07.07.2024 | 22:36 Редактор:
"Хамас" иска 400 камиона хуманитарна помощ на ден в Газа, ако прекратят огъня

"Палестинските бойци са готови да обсъдят сделка за заложници и край на войната в Газа без пълно и постоянно прекратяване на огъня", съобщава високопоставен представител на "Хамас".

"Хамас изисква от Израел да се съгласи на пълно и постоянно прекратяване на огъня, за да започнат разговори за размяна на заложници и край на деветмесечната война. Тази стъпка беше заобиколена, тъй като посредниците от Катар обещаха, че докато траят преговорите за заложниците, ще продължи и прекратяването на огъня", каза още той, цитиран от АФП.

Израел и преди се е противопоставял категорично на исканията на "Хамас" за постоянно прекратяване на огъня, твърдят официални лица.

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху превърна унищожаването на "Хамас" и връщането на всички заложници в основна цел на военната кампания на Израел.

На 31 май президентът на САЩ Джо Байдън представи план, предложен от Израел, и обеща "пътна карта за трайно прекратяване на огъня и освобождаване на всички заложници".

Израелски преговарящ замина за Доха за разговори с посредниците на 5 юли. Израел заяви, че все още има пропуски в контрапредложенията, направени от "Хамас", но че преговарящият ще се върне в Доха тази седмица.

Служител, запознат с хода на посредничеството, заяви, че директорът на ЦРУ Уилям Бърнс също ще отиде в Катар тази седмица.

Представителят на "Хамас" заяви, че Египет и Турция също ще увеличат усилията си през следващите дни за постигане на споразумение.

Ако започнат пълни преговори, "Хамас" очаква те да отнемат между 2 и 3 седмици.

Байдън заяви, че планът на Израел предлага шестседмично примирие с израелско изтегляне от населените райони на ивицата Газа и първоначално освобождаване на палестински затворници в замяна на заложници, взети на 7 октомври.

Официалният представител на "Хамас" заяви, че ако започне прекратяване на огъня, той ще иска до 400 камиона с помощи да влизат в обсадената палестинска територия всеки ден.

По данни на министерството на здравеопазването в Ивица Газа при ответната офанзива на Израел са загинали най-малко 38 153 души, също предимно цивилни.

Снимка: БГНЕС