"Хамас" прие предложението на САЩ за освобождаване на израелски затворници

Ислямисткото движение се е отказало от искането си Израел първо да се ангажира с постоянно прекратяване на огъня

07.07.2024 | 12:13 Редактор:
"Хамас" прие предложението на САЩ за освобождаване на израелски затворници

Ислямисткото движение "Хамас" е приело предложението на САЩ за започване на преговори за освобождаване на израелски затворници, включително военнослужещи и мъже, съобщава "Ройтерс", цитирайки представител на палестинската групировка.

Тя се е отказала от искането си Израел първо да се ангажира с постоянно прекратяване на огъня, преди да подпише споразумението, казал източникът на "Ройтерс" при условие за анонимност, тъй като преговорите са поверителни.

Очаква се те да започнат 16 дни след началото на първия етап от споразумението за прекратяване на Ивицата Газа.

Ако Израел също приеме предложението на САЩ за преговори, то в бъдеще това може да доведе до разработването на рамково споразумение и в крайна сметка да доведе до края на войната в Ивицата Газа, смята събеседникът на агенцията.

Предложението на САЩ предвижда на първия етап временно прекратяване на огъня, изтегляне на израелските войски и доставка на хуманитарна помощ в Ивицата Газа, докато страните обсъждат преминаването към втората фаза на плана, пише "Труд".

Междувременно, десетки хиляди демонстранти излязоха снощи по улиците на Израел с призиви към правителството да сключи примирие в Ивицата Газа, за да ускори освобождаването на държаните от радикалната палестинска групировка заложници.

"Споразумение веднага!", скандириха протестиращите, някои от които имаха сблъсъци с полицията.

Местни медии съобщават, че има арестувани.

Снимка: БГНЕС