fallback

Цените на храните в Гърция - търсени стоки в супермаркетите поскъпват

Намаление има при пресните плодове и зеленчуци

06.07.2024 | 09:35 Автор: Елеонора Танева

Големите вериги супермаркети в Гърция показват отрицателна инфлация за втори пореден месец. Това показват данни на Consumer Goods Retail Research Institute (IELKA). Индексът на цените, който се съставя на базата на стоки в 23 продуктови категории, отбеляза спад от 1,92% през юни 2024 г. спрямо юни 2023 г. Месец май беше първият, в който се отчете понижение, като индексът беше до -1,25%.

От 23 проверени категории, 13 показват намаление на цената, а 10 увеличение, информира кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Най-големи намаления на цените:

пресни плодове и зеленчуци (10,66%),

перилни и почистващи препарати (6,13%),

канцеларски материали, козметика и предмети за лична хигиена (5,05%),

храни и консумативи за домашни любимци (4,91%)

яйца и масло (4,33%).

Най-голямо увеличение на цените:

прясна риба и морски дарове (5,02%)

бисквити, шоколадови бонбони, захарни изделия (4,25%),

хранителни стоки (3,51%)

алкохолни напитки (2,77%)

Според IELKA тенденцията за задържане на цените в супермаркетите се дължи на няколко фактора. Сред тях са по-добри климатични условия в сравнение с миналата година, особено за пресни плодове и зеленчуци, постепенна деескалация на инфлацията, държавна намеса промени в цените на суровините.

Особено за цените на пресните плодове и зеленчуци значително допринесе благоприятното време без проливни дъждове през май и юни.

При бисквитите и шоколадите увеличението на международната цена на какаото през предходните месеци оказа възходящ ефект върху цените.

Заслужава да се отбележи, че според Евростат цените на какаото са достигнали своя връх през май 2023 г. и въпреки че темпът им на нарастване се е забавил оттогава, съответната инфлация е паднала под 10% едва през февруари 2024 г.

 

 

fallback
Още от Свят
fallback