"Хамас" към "Хизбула": Съгласни сме с предложението за прекратяване на огъня в Газа

Нетаняху ще изпрати делегация за възобновяване на преговорите

05.07.2024 | 22:44 Редактор: Толя Стоянова

"Хамас" информира "Хизбула", че се е съгласила с предложение за прекратяване на огъня в Ивицата Газа. Лидерът на мощната ливанска групировка приветства тази стъпка, съобщиха двама запознати източници за "Ройтерс".

Делегация на "Хамас", ръководена от заместник-лидера на групировката Халил Ал-Хайя, информира лидера на "Хизбула" Сайед Хасан Насрала за последните събития на среща в Бейрут. Подкрепяната от Иран "Хизбула" съобщи по-рано, че Насрала и Хайя са обсъдили последното развитие на преговорите, насочени към постигане на примирие в Ивицата Газа.

Хизбула заяви, че кампанията ѝ от ракетни и безпилотни атаки срещу Северен Израел има за цел да подкрепи палестинците, подложени на израелски бомбардировки в Газа, предаде БГНЕС. 

"Ако има споразумение за Газа, тогава веднага ще има прекратяване на огъня в Ливан", информира израелски служител.

Насрала прие заместник-ръководителя на "Хамас" Хая за срещата, на която са разгледани последните събития в областта на сигурността и политиката в Ивицата Газа.

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху подчерта пред президента на САЩ Джо Байдън, че ще изпрати делегация за възобновяване на преговорите, а израелски служител каза, че екипът на страната му ще бъде ръководен от ръководителя на разузнавателната агенция "Мосад".

Високопоставен представител на "Хамас" посочи пред АФП, че групировката очаква бърз израелски отговор - "вероятно днес или утре сутринта" - на новите си идеи за спиране на войната в Газа и освобождаване на заложници.

В момент, когато се очаква израелските преговарящи да пристигнат в Катар за разговори с посредници, Осама Хамдан информира, че военното крило на групировката остава в добро състояние, което му позволява да продължи да се бори с израелските сили.

Снимка: БГНЕС