Британци ликуват след избора на Киър Стармър, крал Чарлз го прие на аудиенция

Лейбъристът обяви, че е приел поканата от монарха да състави следващото правителство

05.07.2024 | 19:21 Редактор: Толя Стоянова

Рязка политическа промяна във Великобритания след проведените общи избори. Страната вече е с нов премиер - това е Киър Стармър, след като неговата лейбъристка партия триумфира, като спечели пълно парламентарно мнозинство. Консерваторите отстъпват властта след 14 години управление.

Киър Стармър и съпругата му бяха посрещнати от ликуващи привърженици на "Даунинг стрийт" 10 след аудиенция при крал Чарлз Трети. В първото си изявление като премиер лейбъристът обяви, че е приел поканата от монарха да състави следващото правителство.

"Службата на обществото е само предварително условие за надеждата. Със сигурност за всички е ясно, че страната ни се нуждае от по-голямо пренастройване, от преоткриване на това кои сме ние, защото независимо от това колко силни са били бурите в историята, една от най-големите сили на тази нация винаги е била способността ни да намираме път към по-спокойни води. Това зависи от политиците, особено от тези, които се застъпват за стабилност и умереност, както правя аз", заяви Стармър.

При ясни резултати от изборите за 648 от 650 депутатски мандата в Камарата на общините лейбъристите на Стармър имат пълно мнозинство с 412 места. Консерваторите на премиера Риши Сунак получават 121. Разгромът на торите има по-дълбоки корени, коментира пред Bulgaria ON AIR анализаторът Иво Маев.

"Една социална криза и задълбочаване на големите социални разделения в британското общество. Загуба на Консервитавната партия е най-голямата от Втората световна война насам", посочи анализаторът.

Трета сила са либералдемократите с около 60 места. Четворката от формации с парламентарно присъствие се оформя и от "Реформирай Обединеното кралство" със считания за популист лидер Найджъл Фарадж, който също получава депутатски мандати.

"Това, което предлага Фарадж - то не е много обещаващо за английската десница. Но е факт, че той беше подкрепен от много млади хора, които за пръв път гласуват, и от много възрастни хора. Брекзит беше катализаторът за упадък на торите", добави Маев.

Досегашният премиер Риши Сунак се оттегля и от ръководството на консерваторите. Потенциален кандидат за партийното лидерство е министърът за Северна Ирландия Стив Бейкър.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС