Путин към Орбан: Готов съм да обсъдим нюансите за мирно уреждане

Двамата се срещнаха в Москва

05.07.2024 | 18:47 Редактор: Беатрис Младжова

Унгарският премиер Виктор Орбан отиде в Москва на посещение, което определи като "мисия за мир". От Брюксел уточниха, че в тази визита Орбан не представлява Европейския съюз по никакъв начин, макар че Унгария в момента е ротационен председател на съюза. Украйна също критикува посещението, което не е координирано с нея. 

Пред руския лидер Владимир Путин унгарският премиер изрази опасение, че страната му скоро ще остане последната в Европа, която може да разговаря и с Русия, и с Украйна. Путин каза, че е готов да обсъди нюанси на предложенията на Орбан за спиране на войната. 

"При всички случаи се радвам да ви видя и има за какво да си поговорим", каза Путин на Орбан, преди разговора им на четири очи.

"Вие, навярно знаете за моето изказване пред ръководството на нашето външно министерство неотдавна в Москва. Там изложих нашата позиция за възможното мирно уреждане. Разбира се, че съм готов да обсъдя с вас нюансите. Разчитам, че ще ме запознаете с вашата позиция, с позицията на европейските ви партньори. За съжаление, имаме голям спад в нашия стокообмен. Като цяло има върху какво да се работи, а има и съвместни проекти", коментира президентът на Русия.

Снимка: БГНЕС