Двама загинали и 15 ранени при руски удари в Източна Украйна

Редица жилищни блокове са разрушени

05.07.2024 | 18:11 Редактор: Толя Стоянова
Двама загинали и 15 ранени при руски удари в Източна Украйна

Двама души са убити, а повече от десетима са ранени при руски атаки в източната част на Донецка област в Украйна. Русия е насочила огневата си мощ върху индустриалния регион, който твърди, че е анексирала и от 2014 г. частично се контролира от подкрепяните от Кремъл сили.

"Служител на селския съвет беше убит, а 14 нейни колеги бяха ранени по време на враждебен обстрел в района на Волноваха", се казва в изявление на прокуратурата.

Ръководителят на областта съобщи, че един човек е загинал, а друг е бил ранен при ракетна атака на руския "Смерч" срещу град Украинск.

"Селидовската община постоянно е подложена на вражеска атака - опасно е да се пребивава тук, както и в останалата част на Донецка област", написа в социалните мрежи губернаторът Вадим Филашкин, цитиран от БГНЕС.

Руските сили се придвижват към селището на хълма Часов Яр в Донецка област. Разпространените от украинските сили снимки на града показват редици разрушени и тлеещи жилищни блокове от съветската епоха.

Руският президент Владимир Путин заяви пред унгарския премиер Виктор Орбан, че Украйна трябва да се откаже от четири региона в източната и южната част на страната - включително Донецк, които Москва обявява за свои, ако Киев иска мир. 

Снимка: БГНЕС