Изборите на Острова сложиха края на една епоха: Стармър сменя Сунак като премиер

На лейбъристите се отреждат 410 места в Камарата на общините

05.07.2024 | 14:14 Редактор: Беатрис Младжова

Краят на една епоха. Така могат да се обобщят резултатите от парламентарните избори във Великобритания. След 14 години управление консерваторите отстъпват властта на лейбъристите. Те излизат на политическата сцена с исторически триумф.

Като нов премиер на страната се очертава Киър Стармър – лидерът на лейбъристите. Екзитполът им отрежда 410 места в Камарата на общините, което означава пълно мнозинство. Консерваторите на премиера Риши Сунак ще получат малко повече от 130.

"Вие участвахте в кампанията за това. Гласувахте за това. И ето че тя дойде – промяната започва сега", заяви Стармър.

Резултатът от това гласуване е предварителен, но експертите не очакват съществена промяна. 

"Една социална криза и задълбочаване на големите социални разделения в британското общество. Това е най-голямата загуба на Консервативната партия от Втората световна война", коментира за Bulgaria ON AIR анализаторът Иво Маев.

Трета сила са либералдемократите с около 60 места. Четворката от формации с парламентарно присъствие се оформя и от "Реформирай Обединеното кралство" със считания за популист лидер Найджъл Фарадж, който също получава депутатски мандати.

"Това, което предлага Фарадж – то не е много обещаващо за английската десница. Но е факт, че той беше подкрепен от много млади хора, които за пръв път гласуват и от много възрастни хора. Brexit беше катализаторът, който доведе до упадъка на консерваторите. Парадоксът е, че те самите го предизвикаха, но Brexit ги повлече към електоралното дъно", посочи Маев.

Вече се очакват и първи промени на върха на консервативната партия - министърът за Северна Ирландия Стив Бейкър е потенциален кандидат за нов лидер, ако Риши Сунак подаде оставка. 

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС