Поръчкови убийства и нападения посред бял ден - какво се случва в Швеция?

Цялата страна е разтърсена от нарастващото насилие

05.07.2024 | 13:15 Редактор: Деси Николова
Поръчкови убийства и нападения посред бял ден - какво се случва в Швеция?

По 13 000 евро на човек – такива са били сумите, платени на трима младежи в Швеция, за да извършат три убийства, пише германската обществена медия ZDF. Предполагаемите членове на престъпната банда са изправени пред съда. 16-годишен младеж и двама негови приятели са обвинени за убийството на един мъж и две жени. Поръчителят, според полицията, е шeф на банда.

В Швеция напоследък убийства се извършват и посред бял ден, като например на 10 април, пише германската обществена медия и посочва следния пример: 39-годишният Микаел Яницки бил убит в един подлез пред очите на 12-годишния си син, с когото отивали на басейн.

Цялата страна е разтърсена от нарастващото насилие

"Имам усещането, че престъпните кланове са взели властта, а ние сякаш трябва да се съобразяваме с тях", казва сестрата на убития Анета Демир. Жената изказва и мнение, че наказанията за престъпниците не са достатъчно сериозни.

В подлеза, през който са минавали бащата и синът, често се продавали наркотици и бащата вероятно е потърсил сметка за това на няколко младежи. Полицията наскоро е задържала 18-годишен младеж с иракски произход, заподозрян за убийството, по време на което е бил на 17 години. Повече сведения за разследванията засега няма, съобщава ZDF, цитирана от DW.

Не само проблем на крайните квартали

Дълго време насилието от страна на младежки банди бе смятано за феномен в т.нар. проблемни квартали в големите шведски градове, в които живеят предимно мигранти, посочва още германската обществено-правна медия. Но междувременно насилието е навсякъде. Статистически погледнато излиза, че в през последните години почти всеки ден в Швеция е умирал по един човек от насилие с огнестрелно оръжие. Спрямо броя на населението това е рекордно ниво, каквото не се среща никъде другаде в Европа.

Снимка: БГНЕС


2
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 дни
Шведите поканиха мигрантите и ги приеха с отворени обятия. Сега си плащат и ще плащат за простотията си. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 дни
Мулти култи....млати клати....смятай ако се активират тия един мельон "бедни хорица" бягащи от близкия изток.... ще потопят Европа в кръв. Сигнализирай за неуместен коментар