Орбан: Посещавам места, където има война или заплаха от такава, не съм посредник

Унгарският премиер е в най-топли отношения с Путин от всички лидери на ЕС

05.07.2024 | 12:27 Редактор: Искра Ангелова
Орбан: Посещавам места, където има война или заплаха от такава, не съм посредник

Не съм в позиция да посреднича в преговори между Украйна и Русия. Това заяви унгарският премиер Виктор Орбан. По-рано беше съобщено, че той ще пътува до Москва за среща с руския държавен глава Владимир Путин.

Орбан е известен критик на западната военна помощ за Украйна. Унгарският премиер е в най-топли отношения с Путин от всички лидери на ЕС.

"Нямам нужда от такива правомощия, тъй като не представлявам каквото и да било", заяви Орбан в редовното си радиоинтервю, без да каже дали ще пътува до Москва по-късно през деня.

"Всичко, което правя, е, да посещавам места, където има война или заплаха от война, застрашаваща Европейския съюз и Унгария, или криеща негативни последици за тях, и да задавам въпроси", добави той, цитиран от БТА.

След съобщенията в медиите от вчера за посещението на Орбан, Шарл Мишел, председател на Съвета на лидерите на ЕС, заяви в социалните мрежи, че "ротационното председателство на ЕС няма правомощия да разговаря с Русия от името на ЕС".

Руските информационни агенции цитираха говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, който нито потвърди, нито отрече посещението. Унгарските правителствени служители не отговориха на въпросите на Ройтерс.

По-рано тази седмица Орбан се срещна с украинския президент Володимир Зеленски в Киев и го призова да обмисли прекратяване на огъня, за да  ускори края на войната с Русия.

Снимка: БГНЕС