Градушка попиля Халкидики, мълнии продължават да предизвикват пожари в Атика

Най-големите проблеми са регистрирани в северните покрайнини

04.07.2024 | 21:35 Редактор: Искра Ангелова
Градушка попиля Халкидики, мълнии продължават да предизвикват пожари в Атика

Гърция е поредната страна, засегната от лошото време. На места мълнии причиниха пожари.

Според метеоролога Янис Калианос една мълния на всеки две секунди е удряла южната ни съседка от четвъртък сутринта до четвъртък следобед. Над 400 мълнии са паднали в Атика.

Екстремните метеорологични явления засегнаха различни райони. Лошото време не подмина и Атика. Наложи се изпомпване на вода от къщите, а на места трафикът бе прекъснат.

Общо оперативният център на пожарната е получил 86 обаждания заради проливните дъждове и бури в Атика и Централна Македония, информира кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция - Силвия Станчева.

В регион Атика Оперативният център на пожарната е получил 80 обаждания. Съответно в района на Централна Македония е имало 6 обаждания.

Най-големите проблеми са регистрирани в северните покрайнини. От сутринта имаше предупреждение към жителите за промяната на времето. Според Meteo най-голямото количество дъжд е регистрирано на станция Агиос Стефанос.

Заради валежите кръстовище в района беше затворено за автомобили. В област Атика мълнии предизвикаха пожари в кварталите "Дионисос", "Халандри" и "Маратон". Беше затворено и международното летище "Елефтериос Венизелос".

В 18:00 часа започна и втората силна вълна от лошо време, като най-засегнат е широкият регион на Атика. В Халкидики щетите от градушката са големи.

А сутринта силна градушка се разрази в района на Неа Фокая, Неа Потидая и Врастами на Халкидики, което доведе до сериозни щети на маслиновите култури. Властите призоваха хората да ограничат придвижването си и да спазват указанията на властите.

Снимка: БГНЕС