Тръмп отписа Байдън от президентската надпревара, Белият дом излезе с изявление

"Камала Харис е толкова жалка", заяви претендентът за Овалния кабинет

04.07.2024 | 19:00 Редактор: Искра Ангелова

Втори американски конгресмен от Демократическата партия призова Джо Байдън да се оттегли от надпреварата за Белия дом след слабото му представяне в дебата срещу Доналд Тръмп миналата седмица. От Белия дом отрекоха настоящият президент да има подобни намерения.

Тръмп обаче излезе с твърдение, че Байдън "излиза от играта" в полза на своя вицепрезидент Камала Харис.

Американският президент остава в битката за Белия дом, въпреки зачестилите призиви да се оттегли. Членът на Камарата на представителите Раул Грихалва обясни, че е принуден да подкрепи Байдън за оставане в президентската битка и смята, че това е възможност демократите да се огледат и в други посоки.

Във вторник друг конгресмен - Лойд Догет, предложи Байдън да се откаже. Подобен призив отправи и Рийд Хейстингс, един от съоснователите на компанията Netflix, която е сред най-големите дарители на демократите. Губернаторите на Ню Йорк, Минесота и Мериленд застанаха зад Байдън. Тримата бяха сред щатските лидери, които се срещнаха снощи с президента.

На въпрос дали Байдън обмисля все пак да се оттегли, говорителят Карин Жан-Пиер заяви: "Категорично не. Както разбрахте, впрочем, директно и от кампанията. Той е обещал, че ще продължи и ще прави това за американския народ. Продължава напред и като президент, и със своята кампания, и всичко друго, което се чува или съобщава по такъв въпрос, е напълно невярно".

В същото Доналд Тръмп набира скорост след провала на съперника му в телевизионния дебат. В специфичния си стил той направи коментар в клип, публикуван на сайта му Truth Social. Тръмп говори от бъги за голф, като използва нецензурни изрази и обиди.

"Той просто се отказва от надпреварата и това означава, че имаме вицепрезидент Камала Харис. Тя май ще е по-добра. Ама е толкова жалка и толкова лоша. Само си представете да се занимавате с Путин, с президента на Китай, който е жесток човек, той е жесток човек, много твърд. Но те вече обявиха, че Байдън вероятно се оттегля", заяви Тръмп.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС