Зеленски: Няма ефект от ATACMS, без разрешение да поразяват летищата на Русия

"Те имат бази, от които излитат самолети, носещи хиляди управляеми авиационни бомби", каза украинският лидер

04.07.2024 | 17:49 Редактор: Вяра Димова
Зеленски: Няма ефект от ATACMS, без разрешение да поразяват летищата на Русия

Украинският президент Володимир Зеленски заяви в интервю за Bloomberg, че няма да има ефект от тактическите ракетни системи ATACMS, без разрешение да поразяват летищата на Руската федерация.

"Ако няма промяна, тогава няма смисъл да се използват ATACMS. Няма смисъл от тях", допълни той.

Държавният глава на Украйна напомни, че "руснаците имат бази и военни летища, от които излитат самолети, носещи хиляди управляеми авиационни бомби".

"Ако не направим така, че тези самолети да не стоят там, ако не накараме Русия да ги премести по-навътре в Руската федерация и от това място да не могат повече да изстрелват тези бомби, а само да удрят с ракети... Ракетите също са зло, но те са много по-малко от тези бомби. Ако не ги принудим, те просто ще ни се подиграят и ще унищожат всичко, което имаме", подчерта Зеленски.

Във връзка с това президентът обясни как руснаците могат да бъдат принудени да преместят военните си самолети възможно най-далеч от границите на Украйна.

"Да поставят подходящи оръжия, които ще ударят техните военни летища. Ако Съединените щати не дадат възможност да се направи това, да се използват тези оръжия, няма да има ефект от тях", категоричен е Зеленски, цитиран от "Фокус".

Снимка: БГНЕС